Çfarë është ETIAS?

Apliko per ETIAS. Sistemi Evropian i Informacionit të Udhëtimeve. Në Nëntor të vitit 2016 ai u njoh nga Komisioni Evropian dhe miratua me ligj në Shtator të vitit 2018.

Qëllimi kryesor i ETIAS ishte përmirësimi i sigurisë së vendeve që bëjnë pjesë në BE, brenda rajonit Shengen , duke bërë të mundur që udhëtarët të vizitojnë zonën Shengen pa viza.

ETIAS do te kontrolloje udhëtaret nga “vendet e treta” , të cilët janë qytetarë nga shtetet që nuk kanë nevojë për vizë Shengen. Shqyrtimi do të ketë lidhje me kontrollin e terrorizmit ose me rreziqet që lidhen me emigracionin.

Objektivi është që të identifikohen qytetarë që paraqesin kërcënim për sigurinë përpara se të udhetojnë në zonën Shengen. ETIAS nënkupton heqjen e vizave dhe nuk është një vizë.

Individët që vizitojnë vendet anetarë Evropiane pa viza , do të duhet të pajisen me ETIAS në vitin 2024 e në vazhdimësi. Vetëm mbajtësit e pasaportave të tregut të BE-së jane te përjashtuar nga ETIAS.

Disa viza Britanike

portrait-young-woman-taking-pictures-holiday-min

Vizë Turistike në MB

young-employee-sitting-office-desk-min

Vizë Pune në MB

back-school-concept-with-woman-studying-library-min (1)

Vizë studimi në MB

parents-with-daughter-lying-autumn-leaves-park-min

Vizë Familjare në MB

ETIAS është bazuar në katër arsye kryesore:

  1. Ka shumë individë që vizitojë Evropën , rreth 50 milionë vizitorë vitin e kaluar dhe mbi 200 milion hyrje .
  2. Numri i emigrantëve që kërkojnë azil për disa lloj arsyesh , duke përfshirë kështu luftën , persekutimin , përfitimet ekonomike etj , është rritur ndjeshëm vitet e fundit .
  3. Incidentet terroriste janë shtuar më shumë dhe kjo ka sjellë shqetësime për qytetarët e Evropës , vendet që janë prekur kohët e fundit janë : Franca, Blegjika , Gjermania , Spanja .
  4. Komunikimi elektronik ka sjellë avantazh, sa i përket marrjes së informacionit që ndihmon  autoritetet e kufirit Evropian dhe personelin e sigurisë.

Cilat vende janë në zonën Shengen?

Janë tre lloj kategorish të ndryshme te vendeve të zonës Evropiane të Shengenit. 26 vendet e Shengenit janë në tërësi të njëjta me 27 vendet në Bashkimin Evropian , por ka që janë në Shengen dhe jo në BE dhe anasjelltas. Vendet e Shengenit kanë rregulla uniforme të emigracionit dhe lirinë e lëvizjes për shtetasit e njëri-tjetrit.

  • Në kategorinë e parë përfshihen shtetas te BE-së dhe Shengenit , nuk kanë kufizime.
  • Në kategorinë e dytë përfshihen shtetas të një numri të madh vendesh joevropiane. Ata nuk kanë nevojë për vizë për të vizituar Evropën, por ka kufizime për qëndrimin e tyre dhe se cfare mund të bëjnë atje . Në veçanti nëse duan të studiojnë , punojnë ose jetojnë më shumë se 3 muaj në çdo herë .Ky grup do të preket nga ETIAS , në këtë grup bëjnë pjesë Amerikanet , Kandezet , Austrilianet , Japonezet ,Malajzianet dhe shumë të tjerë. .Ky grup mund të kërkojë  heqjen e vizave ETIAS .
  • Ne kategorinë e tretë përfshihen shtetas të vendeve joevropiane që ju nevojiten viza përpara se të shkojnë në Evropë , shumica e këtyre individëve janë nga shtetet me të varfra të boteë ose që kanë lidhje më pak të forta kulturore dhe ekonomike me BE-në.